Friday, December 27, 2013

Как успяваме да пътуваме поне веднъж в годината?


Може би си мислите, че за да се пътува често са необходими много финансови средства и голяма отпуска. Това е вярно, но не съвсем и сега ще се опитам да обясня защо не е вярно.

И двамата с мъжа ми работим на пълна работна седмица от понеделник до петък и имаме по 3 седмици отпуска годишно. Тоест, ние сме любители туристи и не водим „номадски“ начин на живот. При планиране на нашите пътувания, винаги вземам под внимание няколко важни фактори: 

·         Пътувам до близки дестинации, на мястото където живея.

Пътуването обикновено е кратко – няколко часа с кола или със самолет. В Европа това е изключително лесно, тъй като всички държави са близко една до друга и най-далечна дестинация е на не повече от 3 часа път със самолет. В Северна Америка обикновено една дестинация се счита за близка ако е на 3 часа път със самолет, но има разбира се и близки места с кола.

Ако живеете в България, може да пътувате до всички страни, които ни заобикалят - Гърция, Турция, Македония, Румъния. Ако живеете в Белгия може да планирате пътувания до Холандия, Германия, Франция или Англия например.  

   
Еднодневно пътуване до Сиатъл - 2,5 часа с кола.

·         Планирам пътуванията, когато има дълъг уикенд  (3 или 4 дена)

Така не се налага да си използваме дни от отпуската или използваме не повече от 1 или 2 дена, ако искаме да отделим повече дни за пътуването. В този случай обаче, цените на самолетните билети обикновено са доста високи, тъй като много хора пътуват по същото време. 3 или 4 дена според мен са предостатъчни, за да се разгледа една дестинация.

  
 


Тридневно пътуване до Сан Франциско през един дълъг уикенд.

 
  
  • Използвам нискотарифни авиокомпании когато е възможно и купувам билетите поне 3 месеца по-рано.

Тук също трябва да се направи компромис като се вземат повече дни отпуска, защото полетите на ниско-тарифните компании са в определени дни от седмицата, например всеки понеделник или вторник, но пък цените са двойно и дори тройно по-ниски. В това отношение живеещите в Европа са много облагодетелствани и могат да се възползват от ниско-тарифните компании и техните „горещи“ цени.



·         Вътрешни полети при пътуване до САЩ.

Когато пътуваме до дестинация в САЩ, пътуваме с кола до летище в САЩ (Белингам или Сиатъл) и от там пътуваме със самолет до крайната дестинация.
Вътрешните щатски полети са доста по-евтини, в сравнение ако се пътува от Канада.

·         Нощувки

Има много безплатни или евтини варианти за нощувки от типа на „кауч сърфинг“ и т.н., но аз няма да коментирам тази тема, защото не сме се възползвали от такива нощувки и ми се струват леко прекалено авантюристични.

Ние отсядаме в хотели, мотели, хостели или при приятели на няколко пъти. През последните години предпочитам комфорта на хотелите. В зависимост от бюджета ви може да се намерят хотели на много прилични цени – това зависи и от датите на пътуването и от дестинацията. В Сан Франциско спахме в 3-звезден хотел, за който платихме същата цена като на 5-звезден хотел в Сан Диего и Лас Вегас.

Ако пътуването е дълго, обикновено запазвам хотели за не повече от $ 100 на вечер. Ако е по-кратко (2-3 нощувки) си позволявам по-скъпи хотели.

     ·         Избягвам да пътувам до една и съща дестинация повече от един път.

По света има толкова вълнуващи, екзотични и красиви места за посещение и аз искам да посетя колкото мога повече. Случва се разбира се да се посетя някое място 2 или 3 пъти, но последните пъти, когато това се случи, почуствах, че само си губя времето и парите там.

Има разбира се и места, които определено си заслужава да се посетят повече от веднъж – такива за мен са Лондон, Хаваи, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско и Калифорния. Калифорния е едно много примамливо за мен място – най-вече защото е топло, слънчево, близо е до Ванкувър (за стандартите на Северна Америка) и има за всекиго по нещо – мегаполиси, планини, пустини, национални паркове, плажове… и слънце! Много канадци ходят всяка година до Мексико, понякога дори на едно и също място – този тип туризъм не е за мен! Сигурна съм, че ще ми е скучно да ходя няколко пъти подред в Мексико. Тъй като все още не съм била там, в момента ми се струва изключително привлекателна дестинация, но знам, че след като я посетя, ще забравя за нея!

 

Как вие планирате пътуванията си и кои са определящите фактори при организацията?

No comments:

Post a Comment