Saturday, January 18, 2014

Сан Франциско за два дена – какво да да не пропускате?

Сан Франциско е един уникален град със стръмни улици и може би един от малкото северноамерикански мегаполиси, който има европейска атмосфера.
Ако разполагате само с един уикенд, е трудно да се разгледа всичко. Един много добър вариант е да си купите билет за цял ден за туристическо автобусче, както направихме ние. Така не се налага да наемате кола и да търсите и да плащате за паркинг. Тези автобусчета имат разписание и указани спирки, и може да се слиза и качва без ограничение в рамките на деня. Първата спирка на повечето от тези автобусчета е на Юниън Скуеър, откъдето тръгнахме и ние.

Ето списък с осем основни забележителности на Сан Франциско, които не трябва да пропускате:

1)      Да се повозите на кабелен трамвай

Кабелните трамваи на Сан Франциско са последните в света ръчно управлявани трамваи. В момента се движат три линии и въпреки че се използват и от жителите на града, по-голямата част от 7-те милиона пътници на година са основно туристи. Кабелните трамваи движещи се по-стръмните улици са една от атракциите на Сан Франциско. Трябваше да изчакаме да минат няколко пълни трамвая без свободно място, докато накрая успяхме да се качим отстрани прави.


Кабелен трамвай по улица Powell.
 
2)      Улица „Ломбард“

Това е улицата с най-острите завои в света. В една много стръмна отсечка от тази улица минават само коли с туристи. Завоите са толкова остри, че погледнати от долния край на улицата, наподобяват на паркинг за колите на хората, които живеят там.
 
Улица "Ломбард".
 
3)      Рибарският кей

Кратка разходка от улица „Ломбард“ ще ви изведе до Рибарските кейове с безброй много магазини, ресторанти и музеи. На кей 39 се излежават мързеливо големи тихоокеански тюлени, от кей 33 тръгват фериботите за остров „Алкатраз“. Районът е много оживен и е основна туристическа атракция.
 
Рибарският кей.
 
4)      Посещение на остров „Алкатраз“ – ако сте с деца, пропуснете!

Алкатраз е обявен за обект от национална значимост на САЩ през 1986 г. За да го посетите, трябва да се направи резервация. Това се налага, тъй като островът е разположен в заливът Сан Франциско, на 2.4 км от брега и единственият начин, по който може да се отиде до там е с ферибот. Пътуването в двете посоки и обиколката на затвора е около 2,5 часа. През 19 век Алкатраз е бил военен затвор, а от 1934 до 1965 федерален затвор, където са излежавали присъдите си изключително опасни затворници, причиняващи безредици в други федерални затвори. Сред по-известните от тях е бил Ал Капоне. Задължително си вземете апартчета за аудио тура, който прави обиколката на затвора много реална и те потапя в атмосферата и ежедневието там чрез разказите на надзиратели и затворници. Интересно и автентично преживяване, но също така изключително депресиращо и противно. Накрая те обхваща едно тягостно чувство и искаш да се махнеш по-скоро от това място.
 
Затворът "Алкатраз".
 
Затворът "Алкатраз".
 
Килия
    
5)      Мостът "Голдън Гейт"

Най-отличителната забележителност и символ на Сан Франциско! Пътуването ни до там беше дълго, поради натоварения трафик, а времето студено и ветровито за началото на август. Спряхме от северната страна на моста, който беше обвит в мъгла. И тогава изведнъж, както правехме снимки, облаците и мъглата изчезнаха и се появи слънцето – невероятно! Може да се спре и от южната част на моста.


Мостът "Голдън Гейт" - Vista Point South.

Мостът "Голдън Гейт" - Vista Point North.

6)      Чайна Таун

Не толкова внушителен вход, в сравнение с входа на Чайна Таун във Ванкувър, но определено ще се почувствате като в Китай – надписи изцяло на китайски, множество магазини за всякакви джунджурии, плодове, зеленчуци, подправки, риба, чайове.
 
Входът на Китайския квартал.

Китайският квартал.
 
7)      Юниън Скуеър

В непосредствена близост до Чайна Таун, Юниън Скуеър е централният площад на града. Тук се намират едни от най-луксозните хотели, големи търговски центрове, кафенета, магазини и ресторанти. Това е началната спирка на туристическите автобуси.
 
Юниън Скуеър.
 
8)      Площада „Аламо“ и къщите „Разноцветните Дами“

Друг много отличителен символ на Сан Францико са шестте къщи във викториански стил, наречени „Разноцветните дами“, зад които се виждат небостъргачите на града.

Painted Ladies
 

No comments:

Post a Comment